Sign In

Remember Me

Op naar de honderd (2002-heden)

senioren2002Afbeelding 6.05. Ter gelegenheid van het 75 jarig jubileum de senioren geportretteerd. Vanwege het vroege tijdstip op zondagmorgen dat de foto gemaakt werd, ontbreken helaas een aantal spelers. Foto Joop Pennings.

Jubileum 75 jaar

Het jubileumcomité heeft voor een aansprekend feestprogramma gezorgd dat zich uitsmeert over een drietal weken in mei 2002. In de aanloop naar de feestweken wordt een jubileumkrant uitgegeven die in een oplage van 6.500 exemplaren in het zuidelijk deel van het Land van Heusden en Altena huis aan huis wordt verspreid. Op het programma onder meer een reünieavond voor (oud-)leden, waarop tevens het jubileumboek wordt gepresenteerd. Ook worden die avond verscheidenen jubilarissen gehuldigd worden. Vanzelfsprekend is er plaats ingeruimd voor een officiële receptie maar er wordt ook een concertavond georganiseerd m.m.v. Fanfare Wilhelmina, shantykoor Muiterij Kantje Boord en smartlappenkoor Uit Volle Borsten. Het 1ste elftal speelt een wedstrijd tegen Oranje Oud-Internationals en De Young Minds treden andermaal voor ’t voetlicht. Voor de jeugd zijn er toernooien, is er de NKS bekerfinale voor B en C junioren en komt clown Malle Mat op bezoek. Ook aan de senioren van Dussen is gedacht; voor hen wordt een ontspanningsmiddag georganiseerd. Verder spelen de verschillende elftallen speciale jubileumwedstrijden, terwijl ook het traditionele stratentoernooi en het zo succesvolle jeugdvoetbaltoernooi in het programma is ingepast. Het roemruchte duo Rob (Cees Verlee) en John verzorgen een Hollandse avond, waarbij Brabantse Leen (Zijlmans) helaas verlet moet geven omdat hij tijdelijk bij justitie logeert. Kortom voor elk wat wils, zodat niets een geslaagd jubileum in de weg kon staan.

De erewedstrijd van het 1ste elftal tegen de Oud-Internationals van Oranje wordt op zaterdag 11 mei 2002 gespeeld.

oudoranjeHier ziet u de beide elftallen en het arbitrale quartet gezamenlijk bijeen. (Foto Robert Buser)

Het team van Oud-Oranje is geformeerd uit de navolgende spelers; tussen haakjes, het aantal interlands: Hans Suiker (doel), Stan Valkx (20)- PSV, Niels Overweg (4) – FC Twente, Hans Werdekker – Willem II, Gerry Mühren (10)- Ajax, Frans Thijssen (14) – Ipswich Town, Theo de Jong (15) – Feijenoord, Harry Lubse (1) – PSV, Marcel Liesdek – FC Utrecht, Harry Heijnen (1) – MVV, Bud Brocken (5) – Willem II, Bert Nijdam, Sjef Poorter, en de coaches Hans Eijkenbroek (18) – Sparta en Henk Wery (12) – Feijenoord.

Het arbitrale quartet wordt gevormd door: Ignace van Swieten, Bart Schalken, William Eijkhout (Wzn) en Hans Sagt (Jzn).

De Dussense Boys I selectie bestaat uit: Doel: John Verhoeven. Achter: John de Fijter, Ronald Sagt, Pascal Cossu, Wilbert Verkooijen, Ron Schalken (Czn), Bert Wijnands. Midden: Wilbert Eijkhout (Hzn), Jurgen Lensvelt, José van de Ven. Voor: Mark Smit, Jozef Reijnaars, Iwan Schalken, Joost van Ophoven.

oudoranje2De Dussense Boys aanvallers Jozef Reijnaars (links) en Mark Smit (rechts) vormden een ware plaag voor de geblokte oud-international Niels Overweg. Op de achtergrond kijkt doelman Hans Suiker geconcentreerd toe. Foto Brabants Dagblad.

Voor zo’n 250 toeschouwers, eindigt de wedstrijd in een prima 3-2 overwinning voor de Boys uit Dussen, door doelpunten van José van de Ven – welke met een sumblieme schijnbeweging 20-voudig international Stan Valkx kinderlijk eenvoudig uitspeelt en vervolgens beheerst de bal binnen schuift, en al evenzeer fraaie goals van Jozef Reijnaars en Mark Smit. Mark Smit heeft zelfs nog een 2de goal op z’n schoen, als scheidsrechter Ignace van Swieten niet zo flauw was geweest om juist op dat moment voor het einde van de wedstrijd te fluiten. Al met al een leuke en sportieve ontmoeting, waarbij Dussense Boys na afloop terecht de complimenten van hun gelouterde tegenstanders in ontvangst mocht nemen voor het vertoonde spel.

Voorafgaand aan dit voetbalspektakel strijdt de jeugd van Dussense Boys om de Penaltybokaal. Jelme Penning blijkt over de sterkste zenuwen te beschikken en betoont zich de beste schutter.

Competitie 2002-2003

Het succes van het jubileumfeest vertaalt zich niet direct in een sportieve opleving. De aanwas van nieuwe leden is gering. Zelfs een aktie van het jeugdbestuur waarbij alle schoolgaande jeugd n.b. thuis bezocht wordt om hun belangstelling voor het voetbal te peilen, levert slecht enkele nieuwe leden op. Met drie seniorenelftallen en zes jeugdteams gaat men de competitie in.

Het 1ste elftal start voortvarend, waarbij met name de 1-2 uitoverwinning bij BeReady uit Hank gekoesterd wordt. Opmerkelijk is dat twee thuiswedstrijden gestaakt worden; tegen het Waspikse White Boys vanwege een opstootje waar ook het publiek zich in mengde en tegen Irene ’58 uit Den Hout vanwege een armbreuk van de doelman van Irene. Naarmate het seizoen vordert, zakken de prestaties wat in en BeReady uit Hank haalt revanche door in Dussen met 0-1 te gaan winnen. De relatief oude selectie heeft andermaal te kampen met langdurige blessures van een aantal belangrijke krachten, terwijl ook schorsingen hun tol eisen; voor Jurgen Lensvelt lijkt z’n voetbalcariëre zelfs geheel voorbij. Het biedt trainer Ad Bouwens echter wel de gelegenheid om een aantal jonge krachten ’n kans te geven zich te bewijzen. Met jonge spelers zoals: Ronald van de Nieuwegiessen, Joey LeSage en Gerben van Boxel lijkt er zeker perspectief weggelegd voor de Boys uit Dussen. Een aderlating is de bekendmaking aan het einde van het seizoen van Mark Smit dat hij naar zaterdag derdeklasser Zwaluwe zal vertrekken. Met 30 punten uit 22 wedstrijden behaald men in de eindrangschikking een gedeelde 7de plaats met Irene ’58 en White Boys. Ook verwerft men een alleszins verdienstelijke 4de plaats op de Nieuwsblad-clubranglijst van het Land van Heusden en Altena, achter kampioen Achilles Veen en periodekampioenen Giessen en Woudrichem. Deze ereplaats is vooral te danken aan ’t feit dat de Dussenaren de best scorende ploeg uit de regio blijken te zijn geweest. Het doelpuntentotaal werd echter vooral opgekrikt door twee monsterscores tegen het zwakke EVV’58 uit Rijen. Het 2de elftal doet het beter en eindigt als 5de met 33 punten 20 wedstrijden. Het 3de elftal behaalt weliswaar slechts de voorlaatste plaats maar met 16 punten uit 20 wedstrijden is men niet ontevreden. John Beyers van het 3de team wordt gekroond tot clubtopscorer.

Bij de jeugd behalen de D en E junioren de wintertitel binnen en Bob Leemans wordt winnaar van de penaltybokaal. De nieuw opgerichte activiteitencommissie voor de jeugd, voornamelijk bemand door ouders van jeugdleden, organiseert voor het eerst en met veel succes een zomerkamp. Door de renovatie van het hoofdveld wordt er geen jeugdtoernooi georganiseerd. De sluiting van het jeugdseizoen wordt gevierd met wedstrijden van de jeugd tegen de ouders en zelfs tegen de moeders, hetgeen andermaal een doorslaand succes blijkt.

Het hoofdveld wordt voorzien van een nieuwe drainage en die gelegenheid wordt te baat genomen om  – met financiële steun van de Club van 100 – een ondergrondse sproei-installatie aan te leggen. Tevens worden de tegelpaden rondom het hoofdveld voltooid. De privatiseringsovereenkomst wordt uitgebreid met de groenstroken en bovendien gaat de jaarlijkse vergoeding van de Gemeente Werkendam omhoog, waarbij tevens wordt overeengekomen deze in het vervolg jaarlijks trendmatig aan te passen. In de kleedlokalen wordt de wasvoorziening grondig gerenoveerd om te voldoen aan de strenge wettelijke legionellavereisten. Het vrijwilligersteam voor het onderhoud krijgt versterking in de persoon van Piet Heijmans. Trainer Ad Bouwens wordt opnieuw gestrikt om de voetbaltechnische zaken van Dussense Boys onder z’n beheer te nemen.

De ontwikkeling van de kern Dussen stokt enigzins. Over het nieuwe multifunctioneel centrum wordt voorlopig alleen maar gepraat en het Kasteel wacht nog steeds op een nieuw bestemming c.q. eigenaar. De huizenmarkt is tanende; een behoorlijk aantal vrijstaande en daardoor vooral duurdere woningen wacht op ’n koper. Starters op de woningmarkt worden veelal gedwongen hun heil buiten Dussen te zoeken. Ex. jeugdvoorzitter en Lid van Verdienste, Cees Schalken Bzn, wordt tijdens de lintjesregen van april 2003 onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. En onder leiding van het Oranje Comité wordt de Dussense kermis in een nieuw jasje gestoken, waarbij vooral het aantal aanwezige kermisattrakties belangrijk wordt uitgebreid.

Voormalig bestuurslid en elftalleider, Ad van Biesen, sinds 1995 tevens Lid van Verdienste en in bezit van zilveren KNVB-speld overlijdt onverwacht na een kortstondig ziekbed. Ad was z’n hele leven sterk betrokken bij Dussense Boys en verrichtte tal van activiteiten voor de club, daarmee een 75-jarige familietraditie (Van Biesen en Dussense Boys) in stand houdend. Een groot aantal (bestuurs)leden vergezelde hem bij z’n laatste gang.

De traditionele kaderavond op zaterdag 29 juni kent een dramatisch einde. Tot ontzetting van de talrijke bezoekers overlijdt Anjo Boogaarts-van Mierlo op de dansvloer. Vier jaren geleden, in 1999, overkwam haar broer Wim het zelfde in de kleedkamer van Dussense Boys tijdens de rust van een voetbalwedstrijd van het 3de elftal.  Anjo werd slechts 45 jaar. Veel leden van Dussense Boys namen afscheid van haar tijdens de crematieplechtigheid.

Competitie 2003-2004

In het eerste elftal begint de verjonging nu echt vorm te krijgen. Het aandeel van de jeugd wordt uitgebreid met basisplaatsen voor Gideon van Dijk, Ronald van de Nieuwengiessen en Wouter Wolthuis, maar ook met Joey LeSage en Gerben van Boxel; hoewel de beide laatsten nog wat voorzichtig worden gebracht door trainer Bouwens. De resultaten zijn enigszins wisselvallig, met als hoogtepunten de overwinningen thuis tegen Be Ready (royaal), Ons Vios (zwaarbevochten en ook uit is er winst) en SVG Tilburg (monsterscore). Dieptepunten zijn er ook, waarbij vooral de 4-6 nederlaag tegen Irene ’58 thuis, na een aanvankelijke 4-0 voorsprong, de kroon spant. Niettemin is een puntentotaal van 32 uit 22 wedstrijden alleszins redelijk. Met opnieuw een zevende plaats eindigt men wel achter Be Ready dat één wedstrijdpunt meer heeft en als vijfde geklasseerd wordt. Ter afsluiting van het seizoen wordt door de selectie en technische staf samen met hun partner een geslaagd weekend in Antwerpen doorgebracht. Gevoetbald wordt er niet maar het plezier is er niet minder om. Het nieuwe seizoen zal men het zonder Martin Blom (tennis) en Wouter Wolthuis (werkzaamheden) moeten stellen. Het tweede elftal behaalt een derde plaats met 46 punten uit 20 wedstrijden achter PCP 4 en Rijen 5. Pas bij de indeling van competitie voor het nieuwe seizoen komt men tot de ontdekking dat het 2de team met dit resultaat gepromoveerd is naar de 5de klasse, waarmee de KNVB de mannen van tweede mooi een feestje door de neus geboord hebben. Het derde elftal verzamelt 16 punten uit 22 wedstrijden en bereikt daarmee een alleszins verdienstelijke negende plaats in de eindrangschikking.

Jozé van de Ven – die het hele seizoen nauwelijks aan spelen is toegekomen – blijft problemen ondervinden van zijn knie, reden waarom hij zich genoodzaakt ziet zijn actieve voetbalcarriëre te beeindigen. Een afscheidswedstrijd valt deze spel- en gezichtsbepaler van het eerste team van de afgelopen twee decennia ten deel. Als onderdeel van zijn opleiding tot oefenmeester, gaat Jozé in het nieuwe seizoen als assistenttrainer bij de selectie aan de slag.

Bij de jeugd kan een kampioenschap gevierd worden door de D-junioren en het E-2 zevental. De B-jeugd presteert goed met een vierde plaats in een sterk bezette competitie, wat ook gezegd kan worden van de F1 met een tweede plaats. Daarentegen hebben de C junioren het moeilijk en de laatste plaats is hun deel. De E1 pupillen tenslotte draaien hun partijtje mee. De penaltybokaal is dit jaar voor Jody Jansen. In mei zijn er jeugdtoernooien waarbij vooral het voor de eerste keer georganiseerde Zwaluwentoernooi een succes blijkt en bovendien een leuke opbrengst genereert voor het Prinses Beatrix fonds. Tijdens de toernooidagen komen voor het eerst ook de allerkleinste voetballertjes van Dussense Boys, de kabouters, in aktie. (zie foto). Het Jeugdbestuur deelt mee dat er volgend seizoen helaas geen B-jeugd elftal geformeerd kan worden, waarmee het eerste jeugdteam de C junioren zullen zijn.

De Werkendamse politiek begint eindelijk spijkers met koppen te slaan. Omdat er na de herindeling van 1996 in de kern Dussen slechts 46 nieuwe huizen zijn gebouwd, besluit men tot een inhaalslag. Over een periode van tien tot vijftien jaren zullen er 150 woningen worden gerealiseerd, waarvoor men de locaties Ponyweide en het gebied achter de Dr. van Vuurestraat op het oog heeft. De bejaardenwoningen in het Molenplantsoen worden deels gerenouveerd of gesloopt. De vrijgekomen ruimte zal worden benut voor starterskoopwoningen. Ook worden de plannen voor een nieuw Multifunctioneel Centrum (MFC) meer concreet. Het MFC zal geïntegreerd worden met de Molenwiek. Tevens zullen er appartementen en extra seniorenwoningen bij gebouwd worden. De realisatie van de plannen laat echter nog even op zich wachten. Ondertussen heeft het Kasteel in Brabants Monument een nieuwe eigenaar gekregen en zijn de apartementen tegenover de Meermarkt in gebruik genomen. Tenslotte ontvouwt de provincie haar plannen met betrekking tot de reconstructie van de N283 en de daarbij behorende aanleg van rotondes. De Wilhelminabraderie wordt voor de twintigste maal georganiseerd. Traditiegetrouw zaterdags voor vaderdag maar voor het eerst op en rond het Mavoveld en niet op het Vrijheidsplein. Op dat zelfde Mavoveld heeft de Gemeente spelvoorzieningen gecreëerd voor de jeugd in de vorm van voetbaldoelen maar ook een echte skatebaan.

Competitie 2004-2005

Voor dat de nieuwe voetbalcompetitie van start gaat valt er een geweldig sportsucces te noteren voor een Dussenaar. Geen voetballer, maar een roeier. Als roeier nummer vier van de Holland Acht behaalt Daniël Mensch uit de Dorpsstraat een geweldig resultaat op de Olympische Spelen te Athene door met z’n roeimaten op zondagochtend 22 augustus 2004 een prachtige zilveren medaille in de wacht te slepen.

dmenschDaniël Mensch direct na de zilveren race op de roeibaan van Athene. Foto Brabants Dagblad

“We gingen als underdog van start. Onderling hadden we afgesproken: gewoon je ding doen en vooral niet schrikken van andere teams. Dat we in de finale sterke landen als Australië en Canada voor zijn gebleven, was voor iedereen een verassing. Het behalen van de zilveren plak is tot nu toe de meest morabele gebeurtenis geweest binnen mijn roeicarrière”, vertrouwde Daniël Mensch toe aan het Brabants Dagblad van vrijdag 27 augustus 2004. Na de huldiging in het Holland Huis vierde hij bovenal een feestje met zijn vriendin, moeder en zus. “Ik vond het fijn dat ze van de partij waren. Het hele jaar hebben ze mijn gezeur moeten aanhoren, nu vond ik het juist prachtig dat ik mijn geluk met hen kon delen”. Nadat de buit binnen was kon hij gaan genieten. Van de wedstrijden van andere Nederlandse sporters, maar ook van de contacten in het Olympisch dorp. Tijdens het roeitoernooi waren ze namelijk ondergebracht in Schinias, zo’n veertig kilometen buiten Athene.

De Dussense sporthistorie kan best wel op een aantal aansprekende sportsuccessen bogen van sporters, zoals: Anton Verhoeven, Leo van de Pluijm en Ad van de Broek. In dit verband is de zilveren olympische medaille van Daniël Mensch niet alleen een nieuwe parel aan de Dussense sportkroon, maar – met alle respect voor de prestaties van de andere Dussense sporthelden – wellicht ook de meest aansprekende. Zie voor meer informatie Dussen streekgeschiedenissite van Ton Lensvelt

In schrille tegenstelling tot het voorgaande staat het afhaken van een drietal nieuwe Dussense Boys-leden van de Poolse nationaliteit. Werkzaam in Nederland en woonachtig in een woonunit te Hoog-Meeuwen, melden zij zich bij Dussense Boys als voetballer aan. Helaas treft het noodlot hun want bij een brand in hun woning komt een van de Polen om het leven en raken de anderen gewond. Hoe persoonlijk drama ook een club kan raken.

De competitie voor het eerste team begint succesvol. Tot aan de winterstop wordt boven verwachting gepresteerd. Helaas is het na de jaarwisseling een stuk minder en de aanvankelijk zo gekoesterde plaats op de ranglijst boven Be Ready wordt alsnog prijsgegeven. De beide duels tegen de Hankenaren eindigen beiden in een gelijk spel. Met achtmaal winst, negenmaal verlies en vijf gelijke spelen eindigt men in de middenmoot. De prestaties van het sterk verjongde 2de elftal zijn bevredigend; ook dit team eindigt in de middenmoot. Het derde elfal wordt voorlaatst, maar weten deze competitie wel twee keer tot winst te komen, waarvan een keer met 1-0 thuis tegen Be Ready. Ter gelegenheid hiervan wordt een elftalfoto genomen. Op het technische vlak komt er een eind aan negen jaar trainerschap van Ad Bouwens. De selectie is aan een nieuwe trainer toe, waarna Bouwens besluit om het voor gezien te houden. Zijn opvolger wordt Tonny Coenen uit Waalwijk, voormalig trainer van 2de klasser SCO uit Oosterhout en oorspronkelijk speler van Baardwijk. Assistent-trainer José van de Ven aanvaart een aanstelling als hoofdtrainer bij DVVC uit Dongen. Johnny Verbeek uit Genderen gaat de functie van wedstrijdsecretaris bekleden. Jan de Wit blijft als algemeen secretaris actief.

De jeugdafdeling doet het uitstekent met kampioenschappen voor C en D jeugd. Het D2 zevental komt zowel in de naarjaars- als de voorjaarscompetitie slechts enkele puntjes te kort om ook de kampioensvlag te kunnen hijsen. De E en F pupillen kennen beiden een moeilijk seizoen en eidigen in de onderste regionen.

Competitie 2005-2006

We kunnen met recht spreken van een bewogen seizoen. Meest ingrijpende gebeurtenis was ongetwijfeld het overlijden van jeugdvoorzitter Jos Pols. Ondanks dat zijn overlijden niet meer als een verassing kwam, was het toch een emotionele gebeurtenis voor de club. Velen begeleiden hem dan ook op z’n laatste tocht. Naast verdriet was er ook plaats voor vreugde. Onder meer vanwege het 75-jarig lidmaatschap van Jos Verhoeven en het 60-jarig lidmaatschap van Tinus Meijers. Beiden werden tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie gehuldigd. De geschiedenis van het vooroorlogsevoetbal in het Land van Heusden en Altena werd door penningmeester Ton Lensvelt uitgebreid beschreven in de Historische Reeks LvHeA, deel 14. Het betreft een waardevolle uitbreiding voor de streekgeschiedenisbibliotheek.

Op het sportieve vlak was er eindelijk weer eens succes voor het eerste elftal. De komst van de nieuwe trainer Tonny Coenen uit Waalwijk, zorgde voor een enorme opleving van het trainingsbezoek. En dat vond z’n weerspiegeling in de resultaten. Dankzij een 13-1 overwinning in de laatste wedstrijd op Raptim uit Gorinchem eindigde Dussen in de strijd om een periodetitel exact gelijk met WSJ uit Tilburg. Een beslissingswedstrijd was noodzakelijk. Op het veld van Baardwijk werd WSJ in een zinderende wedstrijd – na verlenging – uiteindelijk met 5-4 aan de zegenkar gebonden en kon Dussen samen met Nieuwkuijk en NSV Nispen gaan strijden om een plek in de 4de Klasse. Helaas was hierbij geen succes weggelegd voor de Dussenaren. De eerste wedstrijd uit bij NSV ging men ten onder en daarmee was eigenlijk het pleit beslecht. In de thuiswedstrijd tegen Nieuwkuijk dolf een uitgeblust Dussen het onderspit. Niettemin een fraai slot van de competitie voor de Boys die daarbij Mark Smit ook nog eens gekroond zagen tot regionaal topscorer met 17 doelpunten.

In de eindrangschikking eindigde het eerste elftal uiteindelijk op een vijfde plaats met 40 punten uit 22 wedstrijden. Het tweede team deed lang mee voor het kampioenschap in de vijfde klasse reserve, doch uiteindelijk bleek Blauw Wit 2 toch twee keer een maatje te groot. Niettemin een fraaie vierde stek voor het tweede met 47 punten uit 22 wedstrijden. Het derde elftal eindigde traditiegetrouw op de laatste plaats in de zesde klasse met een schamele drie punten uit 22 wedstrijden. Bij de jeugd waren de resultaten wisselend. Het B-elftal eindigde in de middenmoot. Kampioenschappen waren er te vieren voor de C en E junioren. Daarentegen eindigden de D en F jeugd op de laatste plaats in de voorjaarscompetitie. Vanaf de C junioren en jonger is het gebruikelijk de competitie af te werken in een najaars- en voorjaarscompetitie. De najaarswedstrijden zijn dan vooral bedoeld om de sterkte van het elftal te bepalen. Na een herindeling volgt dan de voorjaarscompetitie, waarin twee teams van Dussen dus bijzonder succesvol bleken. In het jeugdbestuur ging Leon Schalken de functie van coördinator invullen.

Het dorp Dussen was flink in beweging. De rotonde bij HCR Koppelpaarden werd in juli 2006 in gebruik genomen en de kasteeltuin fraai gerenouveerd. Qua woningbouw werd een aanvang gemaakt met de ontwikkeling van het plan Zandweide en met de sloop en inbreiding van een deel van de Wilhelminastraat en Munsterkerk. Ook het multifunctioneelcentrum begon meer concreter vormen aan te nemen.

Competitie 2006-2007

Onder leiding van de nieuwe trainer Martijn Aarts uit Gilze begon de selectie van Dussense Boys aan deze nieuwe competitieronde. Door het besluit van een aantal routiniers om vanaf deze jaargang in een lager elftal te gaan acteren, waren de verwachtingen gezien het jeugdige karakter van het elftal dit jaar qua resultaten niet bijzonder hoog gespannen. Maar met een derde plaats in de eindrangschikking en met het behalen van de derde periodetitel en de daarbij horende nacompetitie werd het resultaat van het vorige seizoen toch weer geëvenaard. In de nacompetitie bleek Viola uit Alphen de eerste wedstrijd met 3-0 te sterk en ook in de tweede wedstrijd tegen, net als vorig jaar Nieuwkuijk, dolven de Boys met 0-1 het onderspit, waardoor er ook dit jaar geen promotie naar de vierde klasse werd gerealiseerd. Desondanks mocht ook deze jaargang succesvol genoemd worden. Ook het feit dat de eerder genoemde routiniers andere, al in een eerder stadium, gestopte spelers er toe wisten te bewegen de kicksen weer onder te binden en daarmee weer een vierde elftal van de grond te krijgen, bleek een succesvolle operatie. Overtuigend werd, met 62 punten uit 22 wedstrijden en een doelsaldo van 117 voor en 22 tegen, het kampioenschap behaald. Uiteraard werd dit met een rit op de platte kar door Dussen feestelijk luister bijgezet. Het tweede team eindigde in de onderste regionen, maar kon uiteindelijk wel degradatie afwenden en in het derde elftal was het weer vanouds gezellig, hoewel men met een voorlaatste plaats niet echt potten kon breken. Bij de junioren en de pupillen was het grootste succes weggelegd voor de F2. In hun voorjaarsreeks behaalden zij met 30 punten uit 10 wedstrijden de ultieme score en werden uiteraard dan ook glansrijk kampioen. Ook de D1 waren met 24 punten uit 10 wedstrijden, hetgeen uiteindelijk goed was voor een tweede plaats op de eindranglijst, redelijk succesvol. De B1, de D2, de E1 en de F1 hadden minder succes en eindigden in de onderste regionen.

Tijdens de lintjesregen rond Koninginnedag behaagde het Hare Majesteit om twee prominente leden van Dussense Boys te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Het betrof oud-voorzitter en huidig penningmeester van de Club van 100 Tinus Meijers en de huidige penningmeester en webmaster van Dussense Boys Ton Lensvelt. Dit als waardering voor het vele werk dat zij op verschillende terreinen binnen de Dussense gemeenschap hebben verricht.

Ook stond het afgelopen seizoen voor een groot gedeelte in het teken van het 80-jarig jubileum van Dussense Boys. Alhoewel het, naar de normen van de KNVB, geen officieel jubileum betrof, werd dit op 1 en 2 juni op uitbundige wijze gevierd in een grote feesttent op het Peppelveld. Domper op de feestvreugde was het op 2 juni toch wel vrij plotseling overlijden van Ton van Niek Leenhouts, de terreinverzorger van de vereniging. Als schoonmaakster van de kleedaccommodatie en vaste supporter van het eerste team, was zij een gewaardeerde en graag geziene persoonlijkheid bij Dussense Boys.

Door allerlei redenen is het wat de woningbouw betreft in het dorp Dussen het afgelopen seizoen alleen nog maar bij plannen gebleven. Gezien de bevolkingscijfers van januari 2007, waaruit blijkt dat het inwoneraantal ruim onder de 2500 is gezakt, met alle nadelige gevolgen voor verenigingsleven en middenstand van dien, is het nu toch zaak e.e.a voortvarend aan te pakken. Door een halstarrig conflict tussen bestuur Dorpshuis en gemeente Werkendam werd de realisatie van een nieuw MFC afgeblazen; een jammerlijk gemiste kans voor de kern Dussen.

Competitie 2007-2008

Omdat Martijn Aarts terugkeerde naar zijn oude liefde Gilze, werd Jan Klijn uit Gorinchem aangetrokken als nieuwe trainer. Het vormde het startsein voor een succesvolle samenwerking tussen de oud-SVW’er en de Dussense voetbalclub. Alhoewel daar in het eerste seizoen voor wat betreft het eerste elftal nog niet echt sprake van was; ze werden slechts negende met 22 punten uit even zoveel wedstrijden. De reservers deden het daarentegen wel uitstekend door als runner up achter kampioen Groen Wit te eindigen met 40 punten uit 20 wedstrijden. De jongens van “het derde” eindigden voorlaatst, maar de veteranen van het vierde elftal werden opnieuw kampioen. Dat gebeurde op het veld van v.v. Raamsdonk, na een spannende eindfase met concurent JEKA waarbij Dussense Boys uiteindelijk door een beter doelsaldo aan het langste eind trok. De spits van het vierde, Frans Stevens, werd clubtopscoorder met 19 doelpunten. Door de zes jeugdelftallen (vanaf C jeugd tot F pupillen) werd wisselend gepresteerd in de najaars – en voorjaarscompetitie, maar een kampioenschap was er voor hen niet weggelegd.

Clubblad De Voorzet vierde z’n tiende jaargang. Simon Meijers, Gerwin Pols en Monique Domenie verlieten de redactie. Ronald van de Nieuwengiessen, Pierre Reijnaars en José de Ronde waren de nieuwe gezichten. In het najaar van 2007 werd vervanging van de werkplaats goedgekeurd door de gemeente Werkendam. Het nieuwe gebouw, ontworpen door architectenburo Van Schendel uit Hank, kostte 120 duizend euro. Hiervan werd 90 mille door gemeente bijgedragen, 20 mille door Club van 100, terwijl 10 mille uit eigen middelen gefinancierd moest worden. Aannemer Van Tilborg uit Dussen werd het werk gegund. Het tweede veld met oefenstrook werd gerenoveerd en tegelijkertijd voorbereid voor een beregeningsinstallatie. Nieuwe dugouts voor beide velden werden opgemetseld door Peter van Horssen timmer- en metselwerken die tevens als sponsor optrad.

Nieuws van het verenigingsfront in Dussen was dat KVO Dussen in april 2008 werd opgeheven maar dat het zangkoor Kantje Boord haar tienjarig bestaan vierde. Met de bouw van nieuwe woningen in Munsterkerk en Wilhelminastraat werd een start gemaakt. Dussen kreeg een nieuwe straat – een verbindingsweg tussen Munsterkerk en Wilhelminstraat – die vernoemd werd naar de joodse dichter uit het vooroorlogse Dussen Harry de Vries.

Competitie 2008-2009

Op 7 november 2008 werd de nieuwe werkplaats geopend en paar maanden later, op 7 januari 2009, kon een spiksplinternieuwe voetbalkooi in gebruik genomen worden. De laatste aanwinst werd vooral door de jeugd van Dussen in de armen gesloten. Timmerdorp nieuwe stijl organiseerde in augustus 2008 voor de tiende keer een timmerdorp voor de jeugd van Dussen. Burgermeester Henk Hellegers vertrok medio 2009 naar Uden. Bij de nieuwjaarsrectie werd oud-eerste-elftalspeler,oud-penningmeester en secretaris Club van 100 Karel Verhoeven gehuldigd vanwege zijn 40-jarig lidmaatschap. Hans Sagt Tzn. ontving op Koninginnedag een koninlijke onderscheiding, mede vanwege zijn vele verdiensten voor Dussense Boys. Jessica Reijnaars-Schalken stopte als redactielid. Haar vervangster werd Simone Meijers. De sponsorcommissie met Frank van de Nieuwegiessen en Wilbert Eijkhout Hzn. was succesvol bij het werven van nieuwe reclameborden

Het eerste elftal behaalde een verdienstelijke vierde plaats en tevens een periodetitel. In de nacompetitie was men echter niet opgewassen tegen SCZ uit Zoelen en SSW uit Dordrecht. Het tweede – en derde elftal eindigden in het rechter rijtje, het vierde elftal werd vierde. Goaltjesdief Jozef Reijnaars was dat jaar clubtopscoorder met 20 goals Van de vijf jeugdelftallen deden de de C-junioren het uitstekend door het najaarskampioenschap voor zich op te eisen.

Competitie 2009-2010

Rob van Os (Altena, Nieuwendijk) en Rob Stokkermans (Waalwijk) kwamen de selectie versterken. Dat was maar goed ook want in één maand tijd vielen er maar liefst drie beenbreuken te betreuren van: Wilbert Verkooijen (1ste), Wilbert Eijkhout Hzn. (4de) en Bart van Wijk (B-jun). Maar ook een aantal getrouwe leden/supporters ontvielen dat seizoen de club zoals: Leo van der Pluijm Azn., lid van verdienste Bertus Meijers, Rie Leenhouts-Schalken, Dré van Dortmont en Piet Heijmans Czn. Ronduit dramatisch was het noodlotige ongeval op het voetbalveld waarbij jeugdbestuurslid en oud-eerste elftalspeler Adriaan van Luxemburg het leven liet. De ontreddering binnen de club was zeer groot. Het bestuur kreeg versterking van Joey LeSage als lid en Bastiaan van Groeningen werd leider van de reserves. Hans Sagt Jzn., Cees Schalken Bzn, Wout van Boxel Wzn. en Ad de Ronde werden gehuldigd vanwege hun 50-jarig lidmaatschap. Het ledenaantal vertoonde weer een stijgende lijn. De accommodatie werd uitgebreid met fraaie speeltoestellen voor de kleintjes en dankzij de Club van 100 werd de beregeningsinstallatie op het bijveld en oefenstrook voltooid. Op het activiteitenvlak werd de club geconfronteerd met een nieuw fenomeen, koeschijten. Onder leiding van de spelers en supporters van het derde elftal werd deze financieel aantrekkelijke maar ook succesvolle actie op touw gezet. De penningmeester telde zijn zegeningen.

Door het kampioenschap van het vierde elftal het vorig seizoen behaald, spelen dit seizoen alle seniorenelftallen in de vijfde klasse. Sportief gezien ging het met name het eerste team voor de wind. Men behaalde de eerste periode maar toonde zich uiteindelijk zelfs ook de sterkste in de eindrangschikking, zij het samen met Berkdijk uit Kaatsheuvel. In een beslissingwedstrijd tegen Berkdijk op het veld van Good-Luck werd het voor het oog van meer dan 1200 toeschouwers 2-0 voor Dussen door doelpunten van Rob van Os en Niels Berende. Door dit resultaat promoveerden de Boys voor het eerst in hun 83-jarig bestaan naar de 4de Klasse KNVB. Het werd uitbundig gevierd op avond zelf in het clubgebouw, wat nog een dunnetjes werd overgedaan tijdens de officiële receptie op 12 juni 2010. Velen kwamen daarbij spelers, begeleiding en bestuur de hand drukken. Tevens werd afscheid genomen van de meest succesvolle trainer uit de Dussense Boys clubgeschiedenis, Jan Klijn, die na drie seizoenen vertrok. Zijn opvolger was inmiddels bekend, Eugène van der Heijden, voormalig trainer van onder meer vierde klassers zoals RWB en Waspik.

Selectie van “succesvolle” elftal; Doel: Bob van Dolenweerd. Achter: Werner Segeren, Rob Stokkermans, Ronald van de Nieuwegiessen, Rick Stalenhoef, Bertram Verkooijen. Midden: Gideon van Dijk, Marc Smit, Martin Blom, Andre Segeren, Bob Leemans, Walter Wolthuis. Voor: Niels Berende, Rob van Os, Sjoerd van Ophoven, Tycho van Saanen. Staf: Jan Klijn, Dian de Ronde, Peter van Horsen, Pascal Cossu. Wilbert Verkooijen was hele seizoen geblesseerd vanwege beenbreuk. 

regtopscoorder2010Op de foto krijgt Rob van Os (rechts) het diploma van regionaal topscoorder uitgereikt door verslaggever Mary Bouman van het Nieuwsblad.

Rob van Os werd club- en regionaal topscoorder met 23 doelpunten. Dussense Boys eindigde gelijk met Noad’32 in het klassement voor de Nieuwsbladtrofee voor de meest succesvolle voetbalclub in Land van Heusden en Altena. In de beslissingwedstrijd te Wijk werd echter met 5-2 het onderspit gedolven. Voor het eerst werd in competitieverband deelgenomen door een Meisjes B1 team, dat sportief gezien boven verwachting goed presteerde. Door dit alles piekte de seizoensgrafiek van Dussense Boys naar recordhoogte.

Nimmer kende Dussense Boys in haar 83-jarig bestaan een beter seizoen dan dat van 2009-2010.

De uitbreiding van de kern Dussen kreeg gestalte met de start van de bouw van de eerste huizen aan het Middeltje in de nieuwe wijk Zandweide. Een brede toekomstvisie voor de kern Dussen werd vastgelegd in een IDOP (Integraal DorpsOntwikkelingsPlan). Carnavalsstichting De Klaitrappers vierde haar 44-jarig bestaan met de onthulling van een heus monument op het Vrijheidsplein. Ook Het Loze Vissertje vierde een jubileum en recipieerde vanwege haar 60-jarig bestaan in het lokaal van Café De Bocht.

Op initiatief van Peter Ribbers werd een toneelvereniging opgericht. Onder de veelzeggende naam  ‘T is wijd in de heg’ ging de vereniging in de winter van 2009 van start. De eerste voorstelling was Camping De Zandweide in juni 2010. Het betreft een kleine toneelvereniging bestaande uit een zeer gemêleerd gezelschap. Zij brengen dan ook geen normaal toneelstuk maar meer een schouwspel vol humor van het type absurde komedie/klucht. Hun toneelspel gaat bovendien verder dan het podium. Zij betrekken mensen vanuit de zaal bij hun spel en improviseren er luchtig op los. De vereniging slaat aan en hun uitvoeringen trekken volle zalen.

Competitie 2010-2011

In het vertrek van trainer Jan Klijn wordt voorzien door de komst van Eugène van der Heijden uit Waalwijk. Hij ontpopt zich als een bevlogen oefenmeester, met het het vermogen spelers beter te laten voetballen. Marrien van den Heuvel en Yori Kleinschmidt komen de gelederen versterken en tevens wordt verzorgster Lisette van Kuijk uit Nieuwendijk aangetrokken. Het eerste team presteert goed en weet zich drie wedstrijden voor het einde al verzekerd van behoud van het vierdeklasserschap. Met name de overwinningen op verplaatsing tegen Raamsdonk en Boeimeer en thuis tegen Berkdijk en kampioenskandidaat SVW uit Dordrecht maken indruk. Uiteindelijk eindigt men met 26 punten uit 22 wedstrijden op een verdienstelijke negende stek. DIA wordt kampioen en DVVC en Berkdijk degraderen. Betram Verkooijen blijft door een ernstige knieblessure het gehele seizoen aan de kant en ook voor Wilbert Verkooijen is nog geen rentree weggelegd. Chirurg Niels Berende opereert gedurende het seizoen zijn ploeggenoot Martin Blom aan een liesblessure. Rob van Os wordt opnieuw gekroond tot schutterkoning van het Land van Heusden en Altena.

De reserves draaien een moeilijk seizoen met 14 punten uit 22 wedstrijden maar weten wel het 5de klasserschap te behouden. Dussense Boys 3 eindigt troosteloos onderaan met slechts 6 schamele puntjes en ook het Vierde elftal heeft het moeilijk. Echter, door een sterke eindsprint weten zij zich behouden in de 5de Klasse met 13 punten uit 20 wedstrijden. Bij de jeugd zijn er geen aansprekende resultaten, wel zit de aanwas van nieuwe jeugdleden weer in de lift. Het vrouwenvoetbal wordt steeds populairder. In deze voetbaljaargang speelden een meisjes D-pupillenteam en een meisjes A-juniorenelftal in competitieverband en een aantal dames tussen de 35 en 45 jaar vormden daarnaast een gezelligheidsteam, die uitsluitend trainingen volgden.

Kees Bouman viert zijn zilveren jubileum als voorzitter van Dussense Boys. De KNVB eert hem met de gouden speld en tevens valt hem een koninklijke onderscheiding te beurt. In de bomvolle kantine komen velen Kees feliciteren. Daags voor Koninginnedag is er ook een lintje weggelegd voor onderhoudsman en oud-eerste elftal keeper Bertus Leenhouts.

De accommodatie wordt geoptimaliseerd met de voltooiing van de beregeningsinstallatie op het bijveld en trainingsveld. Het bijveld krijgt tevens verlichting voor trainingen. Op het trainingsveld vóór het clubgebouw wordt de gedateerde veldverlichting vervangen door een compleet nieuwe. Bij al deze uitbreidingen c.q. verbeteringen is er een belangrijke financiële inbreng van de Club van 100. De clubkas krijgt een extra injectie door een op touw gezette Grote Loterij met 5.000 loten, een welkome aanvulling voor de noodlijdende kas. Zodoende wordt ook financieel gezien het seizoen 2010-2011 succesvol afgesloten.

Competitie 2011-2012

Het goede nieuws voor de club is dat er na een hele lange periode weer vrouwenvoetbal bij de senioren in competitieverband wordt bedreven. En hoe. Aan het eind van het seizoen wordt het vrouwenteam als kampioen gehuldigd. Een groot succes voor het begeleidend team van Bert Wijnands, Dennis van Strien en Martin Blom. (zie foto). Naast sportief succes betekent de vrouwelijke inbreng ook een oppepper voor de clubsfeer.

2012vrouwenHet vrouwenelftal wordt kampioen in de uitwedstrijd tegen Irene ’58 uit Den Hout.

Het slechte nieuws is dat door een tekort aan spelers het 3de en 4de elftal moeten worden samengevoegd en de competitie voltooid als het vierde elftal. Maar ook het eerste elftal verkeert het hele seizoen in zwaar weer. Vanaf de allereerste wedstrijd stapelen de problemen zich op. Doelman Bob van Doleweerd wordt geschorst voor vier wedstrijden en is daarna langdurig afwezig door werkzaamheden in het buitenland. Ausputzer Youri Kleinschmidt raakt zwaar geblesseerd, terwijl de spoeling in de achterste linie toch al flinterdun is. Dat is mede de oorzaak dat Dussense Boys na afloop van de eerste periode troosteloos onderaan bungelt. Weliswaar met de meeste doelpunten vóór, maar ook met veruit de meeste tegengoals. Als later in het seizoen ook nog eens “het kanon” Rob van Os in een vormcrisis raakt, is het vierde klasserschap niet langer te behouden. Drie wedstrijden voor het einde is het pleit al beslecht. Het verblijf in de vierde klasse, waar heel de club zo fier op was, heeft slechts twee seizoenen geduurd. Het tweede elftal eindigt als voorlaatste en de combinatie van het derde en vierde elftal realiseert een uitstekende vijfde plaats in de eindrangschikking. De zeven jeugdelftallen komen niet tot aansprekende prestaties met uitzondering van Meisjes C1 die lang met Altena Meisjes C1 strijden voor het kampioenschap maar uiteindelijk het onderspit delven op doelsaldo.

Aan het eind van het seizoen nemen een aantal spelers afscheid van de selectie. Bij de aanvang van het seizoen hadden Niels Berende en Rob Stokkermans al te kennen gegeven niet langer beschikbaar te zijn voor het eerste eldtal. Martin Blom, Ronald van de Nieuwengiessen en Bob van Doleweerd kiezen voor een andere invulling van hun lidmaatschap bij de club. Youri Kleinschmidt keert terug naar zijn oude liefde Altena in Nieuwendijk. Voorts draagt ook teamleider Dian de Ronde het stokje over. Allen worden feestelijk uitgeluid.

Het 85-jarig bestaan is aanleiding voor een feestje. In het eerste weekeinde van juni 2012 komt er een feesttent op het Peppelveld. Op het programma staan onder meer: Hollandse Avond, Zeskamp en Jubileumfeest met een spetterend optreden van “Alle dertien jaanke”. Hoewel wat kleinschaliger, wordt het feest een groot succes. Met name de zeskamp slaat aan bij de leden.

We nemen dit jaar ook definitief afscheid van een aantal zeer trouwe leden zoals van: erelid  en oud-secretaris Jos Verhoeven, lid van verdiensten en oud-eerste elftalspeler Bart Schalken, maar ook van oud-kantinebeheerster Nel-Verbeek-Leenhouts en oud-speler Toon Matheussen.

Met de Club van 100 gaat het uitstekend, de magische grens van 150 leden wordt gepasseerd. De EHBO afdeling Dussen viert in mei 2012 haar 60-jarig bestaan. De centrumvernieuwing van Dussen wordt in aangepaste vorm gepresenteerd, waarbij ook het rooms-katholieke kerkgebouw met pastorie onderdeel wordt van het nieuwe centrumplan. De drie scholen tekenen een convenant voor de realisatie van een gezamenlijke “brede school”.

Competitie 2012-2013

Met een nieuwe teamleider in de persoon van Arie Schouten begint de selectie optimistisch aan het nieuwe seizoen. De eerste seizoenshelft verloopt echter desastreus, met de gestaakte thuiswedstrijd tegen Achtmaal als absoluut dieptepunt. De drie punten die men als straf in mindering krijgt, blijkt men later juist tekort te komen om rechtstreeks te promoveren naar de 4de klasse. Want na de winterstop, met Marrien van den Heuvel opnieuw op doel, herstelt het elftal zich op miraculeuze wijze. Zodanig zelfs dat ze ongeslagen de derde periodetitel binnenhalen. Als beloning mag in twee duels tegen UVV Ulvenhout ‘uitgevochten’ worden wie volgend seizoen alsnog een treetje hoger mag gaan acteren. De website berichtte over de wedstrijd als volgt:

‘De druk was kennelijk hoog zondag, Eerste Pinksterdag, op het zonovergoten sportpark van Dussense Boys. Veel toeschouwers omzoomden dan ook het hoofdveld om de allesbeslissende wedstrijd tussen Dussen en UVV uit Ulvenhout te aanschouwen. Zij zagen geen mooie wedstrijd, maar de spanning vergoedde veel. Alleen het scoreverloop al bezorgde de meelevende supporter een verhoogd hartritme. De ploegen waren aan elkaar gewaagd en UVV kwam het beste uit de startblokken, 0-1. Echter via een schitterende aanval kon uitblinker André Segeren de gelijkmaker aantekenen en op slag van rust was het weer ‘goudhaantje’ Wouter Wolthuis die met een krachtige kopbal uit een mooie strakke voorzet van Bob Leemans de Boys met een 2-1 voorsprong thee liet gaan drinken. Na rust zakte de wedstrijd wat in – veel lange halen, te weinig opbouw – en door een communicatiestoornis achterin bij Dussen wist UVV zowaar de gelijkmaker binnen te werken. Maar dan was daar ‘Appeltje’ die in notabene zijn afscheidswedstrijd in een scrimmage voor het doel van UVV de bal over de lijn wist te krijgen. Dussen kon feest gaan vieren’.

Rob van Os wordt andermaal topscorer van het Land van Heusden en Altena, maar ook André Segeren begint zich steeds nadrukkelijker als een dragende speler van de selectie te ontwikkelen.

Het sterk verjongde tweede elftal heeft te maken met wat aanpassingsproblemen maar besluit het seizoen alsnog met een aantal fraaie overwinningen waardoor ze met het alleszins redelijke puntenaantal van 21 uit 18 wedstrijden als voorlaatste eindigen. Het derde elftal kent gedurende het seizoen aanhoudend personele problemen; er wordt zelfs gedacht aan terugtrekking uit competitie. Zover komt het gelukkig niet en ze beëindigen de competitie als voorlaatste. De veteranen van het vierde doen het weer uitstekend en eindigen in de middenmoot. Een dergelijke plek is ook weggelegd voor het Vrouwenteam, met de aantekening dat topscorer Chanel van Dortmont dit seizoen maar liefst 50 keer het net van de tegenstander wist te vinden. Bij de jeugd zijn het vooral de meisjes C1, de jongens D1 (in een sterke competitie) en de F2-jeugd (ze worden kampioen) die de aandacht op zich vestigen met goede resultaten. De meisjes C1 winnen zelfs de KNVB-beker door in de Engelen DIOZ uit Zegge met 3-2 te verslaan.

Gefinancierd door de Club van 100 wordt de zuidkant van het dak van de werkplaats voorzien van zonnepanelen. Deze investering van 17 mille moet de club jaarlijks zo’n 7.500 KwH effectief rendement opleveren. Organisatorisch gezien wordt een Herstructureringscommissie in het leven geroepen met Jürgen van Hoorn, Gidion van Dijk en José van de Ven als leden. Zij gaan inventariseren hoe de leden met de club in de toekomst verder willen. Hun advies zal aan de ledenvergadering worden voorgelegd en dient uiteindelijk ook te resulteren in een voltallig en nieuw bestuur dat voor de uitvoering moet zorgdragen.

In juni 2013 overlijdt Cees Schook, bestuurslid van de Club van 100 van Dussense Boys. Niet alleen in deze functie, maar ook als meelevend lid en als één van de eerste sponsoren van Dussense Boys was hij van grote betekenis voor onze vereniging.

Zowel het dorpshuis Het Middelpunt als de Dussense Gym Vereniging vieren in 2013 hun 50-jarig jubileum. Dussen raakt in rep en roer als de gemeenteraad alsnog kiest voor een uitgekleed nieuw-centrumplan zonder daarin de leegstaande r.-k.-kerk en het verouderde Middelpunt te betrekken. Daar blijkt zelfs een massale afwijzing door de bewoners van Dussen niets aan te kunnen veranderen. Kerkgebouw met pastorie, dorpshuis en ook sporthal De Fuik hebben daarmee geen toekomst neer en wacht het lot van sloop, dan wel verpaupering. Als protest tegen de gang van zaken besluit de Dorpsraad zich op te heffen. Het kasteel wordt in september 2013 zonder enige beperking overgedragen aan het Monumentenfonds Brabant. Dit betekent dat er geen garantie meer bestaat dat het kasteel nog gebruikt kan worden voor culturele activiteiten en evenementen van de Stichting Vrienden van het Kasteel. Maar ook typische dorpsgebeurens zoals de intocht van Sinterklaas en de Carnavalsraadsvergadering dreigen niet langer welkom te zijn. De Gemeente Werkendam is ‘lekker’ bezig met de kleinste kern van de gemeente.

Competitie 2013-2014

Het eerste elftal startte voortvarend in de 4de Klasse door zowel de eerste uitwedstrijd – tegen het Dordtse OMC – als het eerste thuisduel – tegen kampioenskandidaat Beek-Vooruit uit Prinsenbeek – winnend af te sluiten. Daarna kreeg men het moeilijker met een forse nederlaag tegen koploper Dubbeldam als dieptepunt en een fel bevochten overwinning thuis tegen Be Ready als hoogtepunt. Door tijdelijk verblijf in het buitenland van topscorer Rob van Os in IJsland en China en een hardnekkige blessure van Andrè Segeren was er sprake van verval en geraakte men in de onderste regionen.

De Herstructureringscommissie presenteerde in november 2013, voor een afgeladen gehoor in de kantine, een doorwrocht toekomstplan voor Dussense Boys met als uiteindelijk kernthema ‘sportief en gezellig’. Enkele maanden later werd tijdens een bijzondere ledenvergadering een compleet nieuw bestuur verkozen.

bestuur

V.l.n.r. op de foto: Bert Wijnands-voorzitter, Jurgen van Hoorn-penningmeester, Ron Leenhouts-activiteitencommissie, Joseph Reijnaars- technische commissie, Erik Ribbers-communicatie, Ron Schalken-technische commissie en John Verhoeven-secretaris.

Het Tweede Elftal deed het bijzonder goed en werd zelfs Herfstkampioen in hun klasse. Helaas konden zij deze trend na de winterstop niet continueren, doordat ze een aantal spelers vanwege schorsingen en langdurige blessures aan het eerste dienden af te staan. Ze werden echter wel glorieus winnaar van de KNVB-districtsbeker. In de finale, op het veld van s.c. Everstein in Everdingen, werd Hardinxveld 9 afgetroefd met 3-1 en mocht het team onder leiding van Bas van Groeningen (leider) en Thijs Versteeg (trainer) zich als KNVB-bekerwinnaar van de 5de klasse laten huldigen.

2ebeker
Het Derde en Vierde elftal werden samengevoegd en gingen als het Vierde verder. Met een ruime selectie werden goede resultaten afgewisseld door wat mindere.

Ook de Vrouwen doorliepen een wisselvallig seizoen waarbij – naast topscorer Chanel van Dortmont – ook Michelle Wijnands zich steeds meer als een dragende speelster begint te ontwikkelen. Het inpassen van een aantal talentvolle jeugdspeelsters, verliep volgens plan en deed de groep kwalitatief groeien.

D-2014
Bij de jeugd waren het met name de B en D junioren die van zich deden spreken met goede resultaten. De D-jeugd speelde zelfs een beslissingswedstrijd om het kampioenschap tegen Good-Luck en won glansrijk met 5-1. Ook traden ze aan in de finale voor de beker tegen Oranje-Wit op het veld van Be Ready. De Dordtenaren boden meer tegenstand. Na een 1-1 eindstand toonden de jongens uit Dussen zich echter de beteren in het penaltyschieten. De ‘dubbel’ (kampioen en bekerwinnaar) werd uitbundig gevierd onder meer met een huldiging op het podium van het Dorpsfestival op het Peppelveld. Naast al dit geweld werden ook de F1 van Michel Vollebregt en de Mini’s onder leiding van Stefan Verhoeven en Jelme Pennings kampioen.

In maart 2014 kwam Willem Peters te overlijden. Willem was een van de belangrijke steunpilaren van het zaterdagvoetbal in Dussen dat in de periode 1980-1990 onder zijn leiding tot grote bloei kwam.

Trainer Jerome Ceton besluit om terug te keren naar het zaterdagvoetbal. Het nieuwe bestuur benoemde José van de Ven tot nieuwe trainer voor het seizoen 2014-2015.