Sign In

Remember Me

Gezelligheid is troef bij 90-jarig Dussense Boys

DUSSEN – Oud-Dussense Boys tegen Dussense Boys 1. De voetbalwedstrijd was vrijdagavond een onderdeel van de twee dagen durende viering van het 90-jarig bestaan van voetbalclub Dussense Boys.

 Dussense Boys zit in de lift. “We zijn gepromoveerd en we hebben nog nooit zoveel jeugd gehad. We zitten boven de honderd jeugdleden”, vertelt voorzitter Bert Wijnands, terwijl hij het jubileumpotje aanschouwt. “Die promotie naar de vierde klasse hadden we niet gepland. Maar het is wel een mooi jubileumcadeau geworden.”

Spil
90 jaar Dussense Boys. Een hele leeftijd. Een club die geworteld zit in de Dussense gemeenschap. “Als een spil in de gemeenschap”, noemt de vroegere burgemeester van Dussen Henk Hellegers het in de jubileumuitgave van clubblad De Voorzet.

“We zijn een club waar gezelligheid een heel belangrijk aspect is”, karakteriseert Wijnands. “En als er iets moet gebeuren, zijn we met z’n allen paraat. Er zijn altijd veel vrijwilligers.”

Een aantal jaar geleden nam Wijnands de scepter over van de legendarische Kees Bouman. “Ja, Kees is 29 jaar voorzitter geweest. Een hele tijd. Hij woont nu op Curacao, maar houdt alles wat Dussense Boys is nog bij.”

Echte dorpsclub
Gezelligheid. Het woord loopt als een rode draad door de club. Dat blijkt uit verschillende monden. Thijs Versteeg (59), deze avond in voetbaltenue actief bij de oudjes, weet er ook alles van. “Het is een echte dorpsclub. Het voetbal is de sociale plek van Dussen”, zegt de nestor.

Hoewel hij vanavond bij de oudjes speelt, is Rob van Os met zijn 29 lentes nog lang geen oudje. De spits die drie keer topscorer werd van de streek en destijds van Altena naar Dussense Boys verkaste en nu net zijn voetbalcarrière bij Good Luck heeft afgesloten, kan Dussense Boys goed typeren. “Deze club is zo leuk. Ik ken geen club waar het zo gezellig is en waar het feest zo los gaat als hier.”

Derde helft
José van de Ven, vanavond even gelegenheidscoach van het eerste team, weet natuurlijk ook alles van Dussense Boys. De huidige assistent-trainer van Achilles Veen voetbalde er, was er trainer en zit in de technische commissie van de jeugd. “De derde helft is inderdaad heel belangrijk bij Dussense Boys. Maar in het veld zijn we prestatief. Daarna natuurlijk wel samen een biertje drinken.”

Derby
Dat Dussense Boys weer in de vierde klasse mag acteren is mooi meegenomen. Voorzitter Wijnands, die nog even onderstreept wil zien dat het jubileumcomité voor mooie festiviteiten heeft gezorgd, hoopt dat de ‘heen en weer’ niet van stal hoeft te worden gehaald. “Ik denk dat het moet lukken, al zullen we wel bij de onderste zes of zeven clubs gaan behoren.”

Het mooie is ook dat de derby’s tegen Be Ready weer terug zijn. “De wedstrijden tegen Be Ready zijn financieel toppers. Na de wedstrijd ook altijd gezellig. We willen ook altijd van hen winnen. Winnen van Be Ready is misschien nog wel belangrijker dan promoveren”, grijnst Wijnands.

Talent
Talentrijke voetballers heeft Dussense Boys voortgebracht. De onlangs overleden Cees van Luxemburg was er eentje van. “Het spel van Cees etaleerde dat voetbal heel simpel kan zijn. Het was een demonstratie van Elegante Eenvoud”, schrijft Ton Lensvelt in dezelfde jubileumuitgave. Behalve Van Luxemburg, die na een uitstapje richting Baardwijk weer terugkeerde in het rood-wit, mogen in het rijtje toppers natuurlijk de namen van Ad en René van den Broek en Huub Blom niet ontbreken.

Tegenwoordig heeft Dussense Boys in André Segeren opnieuw een ‘kei van een voetballer’ in haar midden. “Die kan zo met een eersteklasser mee”, meent preses Wijnands.

Maar Segeren blijft de club hondstrouw. “Als ik weg had moeten gaan, had ik dat op mijn 21e moeten doen. Ik ben en blijf bij Dussense Boys. Mooi clubje waar gezelligheid en sportiviteit centraal staan. Dussense Boys is ook een deel van de gemeenschap. Mensen komen hier samen en ontmoeten elkaar. Daar wil ik bij blijven horen.”

Accommodatie
Dussense Boys op naar de 100 jaar. José van de Ven denkt dat de club een stabiele vierdeklasser kan worden. “Er loopt best wat rond in de jeugd. Het moet kunnen”, zegt Van de Ven.

“En met eigen Dussense spelers”, vult Wijnands aan. Qua accommodatie kan Dussense Boys zich binnenkort ook nog beter  manifesteren. “We gaan de bestaande vier kleedlokalen renoveren en er komen twee nieuwe bij.” En, wijst voorzitter Bert Wijnands naar het achterste veld: “Daar komt kunstgras op.”

Het was vrijdagavond nog lang gezellig in de feesttent. Overigens verloren ‘de oudjes’ met 4-2 van het Dussense Boys 2017.

BRON: http://www.regio-voetbal.nl

Leave a Reply